Andrzej Pilch – urodzony w 1952 roku, rozpoczął wypasanie owiec w wieku około 60 lat, po przejściu na emeryturę. Kierując się swoim hobby, starannie odkrzaczał polany, wypasając głównie na Zieleńskiej Polanie. Oferuje tradycyjne, ekologiczne mięso, a jego umiejętności w zakresie przetwórstwa rozwijał od dzieciństwa. W jego ofercie można znaleźć m.in. szynki dojrzewające, za które otrzymał wiele nagród i wyróżnień. Andrzej Pilch prowadzi także agroturystykę „Pilchówka” w Wiśle. Co roku organizuje Święto Produktów Górskich na Zieleńskiej Polanie we wrześniu oraz Wygon Owiec w maju.
________________________
Zrealizowano w ramach zadania SZKOŁA PASTERSKA realizowanego przez Fundację Górom
Dofinansowano ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury w ramach programu Kultura Ludowa i Tradycyjna 2024.
2024-09-20